mail till Cecilia
Föregående kapitel Nästa kapitel
Anders Hansson har varit död i över hundra år och ändå vet många i Hallaryds-trakten fortfarande vem han var. Han var den kloke gubben i Vägla, naturläkare och alltså inte en riktig doktor. Det hindrade inte folk från att komma från när och fjärran för att få hans hjälp och råd. När han levde, på 1800-talet, frodades förstås vidskepelsen så det finns säkert en och annan historia om honom som kanske inte låter riktigt realistisk idag...

Jag har en tidningsartikel, en helsida, om Anders från Smålandsposten, 15 Juli, 1969 som min mormor sparade, väl medveten om släktskapet med Anders som hon var. Den är skriven av Jan Mellhed. Om någon vet om det är OK att publicera den på internet, antingen som text eller som en inskannad kopia, hör av er! Jag har frågat tidningen men fick inget svar. En intressant sak är att på baksidan återfinns en artikel om Armstrong, Aldrin och Collins dagen före de reste iväg med Apollo 11. Snacka om skilda världar!

En lokal författare, Thore Brogårdh, berättar om Anders i flera böcker. Det finns mer än 20 sidor om honom i "Folktro, Kloka Gummor och Gubbar", ISBN 91-89336-12-7 (nyutgåva 2002). Om du vill veta mer om Anders och den vidskepliga värld som han levde i, läs den här. Jag härstammar från Anders syster Bengta, gift med Udda-Pelle som också nämns i denna bok.

Hem  |  Genealogi  |  Fotoalbum  |  Blandat