mail till Cecilia
Föregående kapitel Nästa kapitel
Min ff mm Anna Åkesdotter hade tre bröder som utvandrade till Amerika. Den förste som åkte var Trued 1868, okänt slutmål, och sedan följde hans två bröder Måns och Nils efter 1879 med destination Boston, MA, USA.

Min gissning är att kortet till höger föreställer någon av dessa bröder Åkesson. Närmast till hands är Nils Åkesson, som dyker upp i St Paul, Minnesota på 1880-talet. Han har tagit sig ett nytt efternamn, Augustin, och har gift sig med Johanna Eriksson från Sövestad socken, Skåne. De får tre barn fram till 1897 då de lämnar First Lutheran Church i St Paul. Därefter försvinner spåren igen.

Det finns väl inte en svensk utan förlorade söner i familjen. Ytterligare en i min familj är min farfars fars bror Sven, men i hans fall vet jag att han dog i Oakland, Nebraska. Bland de förlorade döttrarna, finns förstås mitt Olösta Mysterium Alma. Mer än 1,2 miljon svenskar emigrerade till Amerika fram till 1930. Av dessa, kom åtminstone 1 av 5 tillbaka igen. Så var fallet med min morfars föräldrars 5 syskon Sven, Otto, Emma, Selma och Alma som alla kom tillbaka efter ett antal år i Chicago.

Det finns ca 75 förlorade söner och döttrar i släktträdet, de flesta med öde okänt.

Hem  |  Genealogi  |  Fotoalbum  |  Blandat